18 de gener de 2013

Ninot de neu


Una vegada a l'hivern quan jo era petita vaig viatjar amb el meu buit a una ciutat del Marroc que es diu Chawen on vam romandre deu dies. Els primers dies va ploure molt i les nits eren molt fredes. Vam decidir tornar el dia següent al mati a nostra casa. Quan em vaig despertar vaig mirar per la finestra i vaig veure el carrer ple de neu, era la primera vegada que veia la neu directament. Vaig anar a obrir la porta i la trobo plena de neu, no podia sortir al carrer a jugar. El meu oncle va haver d'agafar una pala per treure la neu.

La nevada del 62

En la nevada del año 1962 yo era un niño que nunca habia visto la nieve. Con mis hermanos lo pasemos muy bien jugando con los amigos tirandonos bolas de nieve y con mi perro. Me impactó mucho cómo los pajaritos lo pasaban muy mal y muchas personas ponian trampas para cogerlos.
Esta experiencia fue muy bonita para mi, me acuerdo cómo si fuera hoy; los niños lo pasamos muy bien jugando con la nieve.

Nevada del 62 a Granollers - Font

Nevada del 62


En 1962 fue el año que vine a Cataluña. Tenia cinco años y medio, vine en octubre y la nevada fue en diciembre. No recuerdo mucho  pero si el patio de la casa de mi abuela  que estaba  tapado  completamente, no se podia ir al baño pues éstaba en el patio. Támbien recuerdo que mi padre y mis tios y vecinos sacaban con palas la nieve de las puertas y hacian un camino para poder ir a los sitios, habia tanta nieve que estábamos incomunicados. Vivia en la calle Jaime Primero. No recuerdo mucho más porque era muy pequeña pero por lo que oia a los mayores se rompieron las tuberias y hubo muchos destrozos. Un verdadero caos.

Mataró durant la nevada del 62 - Font

La nevada del 1962

Divendres passat la professora d'informàtica ens va explicar una tema sobre la nevada que hi va haver a Mataró l'any 1962 i ens va ensenyar un vídeo. Vam veure els carrers, les places, els arbres...tots coberts de neu.
Mataró aquells dies estava coberta amb un vestit de color blanc.
També vam veure gent que jugava amb la neu en els carrers, i també les maquines llevaneu que no paraven de treure neu. Això em va agradar molt  perquè això no ha passat cap vegada en la meva vida.        

La plaça de Santa Anna - Font

Nevada

Hubo una nevada alllá por los años 80 y tantos. Fue la primera vez que vi nevar. No fue muy grande pero si lo suficiente porque el agua que salia de los bidones que estaban en el terrado, se heló y las tuberias que eran de plomo estallaban. Yo tenia coche y no arrancaba, cuando saliamos a la calle ibamos cogiendonos a todos los sitios porque la nieve se hizo hielo y resbalábamos. Hubieron muchas caidas.
Es muy bonito ver caer la nieve sobre los árboles, las plantas... y ver el contraste de la nieve y el entorno.

Les oques del Parc de Mataró - Font

Mi experiéncia con la nieve

Fue  en el año 1980, yo me acuerdo que cayeron unos copos de nieve a la calle. Cuando salimos de colegio  la profesora tuvo que llamar a nuestra madre para que viniera a buscarnos. Estuvimos dentro de la sala hasta que vinieron nuestras famílias a recogernos.
En el año 2010 también cayeron unos copos de nieve. Era un lunes, yo estaba en clase de informàtica. Cuando la tutora abrió la cortina vimos la nieve en el suelo del patio. Cuando llegue a casa los coches tenian una capa de nieve en el techo, en el parque que esta enfrente de mi casa las plantas y árboles estaban cubiertos, el agua tenia como una cortina de nieve y estaba el paisaje muy bonito. El sabado y el domingo cuando subimos al campo estaba todo nevado y blanco como una alfombra. Era una estampa autentica de Navidad.

Nevada en Navidad

Frente de mi casa habia un bosque bastante grande, los pinos eran altos, y era el día de Navidad.
Una tormeta de nieve quebro varíos pinos, aquello fue un huracán fuerte.
En este bosque habia incluso jabalies, zorros y otras especies de animales.
En invierno el aire era muy frio pero daba una sensación de pureza.
La primera vez que entre en ese bosque fue un invierno de hace muchos años. Para mi era una experiencia nueva, todo me sorprendía. Era la primera vez que veia tanta nieve, era tan bonito que no se como explicarlo. En realidad me impactó mucho aquel bosque, todo nevado, con todos aquellos pinos rotos de tanta nieve. Era muy bonito pero al mismo tiempo daba pena ver aquel destrozo.


11 de gener de 2013

La nevada del 62


El dia de Nadal de l’any 1962, ara fa 50 anys, de bon matí va començar a nevar de manera intensa i continuada. Els mataronins quan cauen quatre flocs de neu ens posem d’allò més contents doncs aquest fenomen meteorològic és més aviat inusual i ens disposem – sobretot la mainada – a gaudir-lo intensament. Per la Missa del Gall ja van caure els primers floquets de neu. El dia de Nadal - que queia en dimarts com aquest any - va néixer sota un cel de plom, gris, fred del que queia una constant cortina de neu. Ningú sospitava que durant unes 12 hores seguides seguiria nevant deixant la ciutat sota quasi un metre d’espessor. I arribà la nit d’aquell Nadal de fa mig segle i de sobte s’interrompé la nevada. El cel s’anà netejant de núvols i abans d’anar a dormir hom pogué admirar com les estrelles brillaven rutilants, més que mai en aquella nit freda. Tornaria a nevar? Tothom se’n anà a dormir amb expectació i certa preocupació del què passaria. I va passar que el dia de Sant Esteve va néixer radiant. Ni un sol núvol al cel. El sol no escalfava però a mesura que s’anava alçant Mataró brillava intensament. Un blanc vivíssim, violent, que feia mal als ulls i que ens mostrà un Mataró vestit de blanc. Com mai ningú l’havia vist. I regnava un gran silenci. (...)
llegir més

En aquest vídeo editat per MataróRetro, podeu veure com va afectar la nevada a Mataró. El film mostra diferents indrets de la nostra ciutat com El Parc Municipal, la Rda. Alfons XII, La Riera, la plaça Sta. Anna, el carrer Barcelona i unes perspectives de la carretera Nacional II desde l´estació de Renfe.


Més documents i pàgines web on podeu ampliar la noticia:


50 anys després, Mataró reviu la gran nevada del 62. Pots visitar alguna de les 3 exposicions i/o participar en les activitats que s'organitzen.

Nota: Si cliqueu al damunt de les fotos d'aquesta entrada, podreu fer un puzlo de la fotografia.

Desitjos i propòsits

Bon Any! 
Segur que aquest desig l'hem manifestat aquests darrers dies força sovint, a la família, als amics, als companys i companyes de la feina...
Tots sabem quant difícil és que pugui acomplir-se en aquests temps tan difícils que estem passant. Però, en tot allò que estigui a les nostres mans, vull desitjar-vos que aquest any sigui millor que el passat.
Quan s'enceta un nou any també acostumem a fer bons proposits, tot cercant alguns petits o grans canvis en les nostres vides.
Quins són els teus proposits per aquest any que acaba de començar? Pots explicar-nos-els? Si és així deixa'ls escrits en la secció de comentaris.
Salut i bon any!